23-12-2016 20:39

Ekotop Oy on työnsä tehnyt

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Ekotop-projekti on saatu päätökseen kunnialla. Työ on tehty. Ekotop elää onnellisten ihmisten pyöräilyssä vuosikymmeniä eteenpäin. Ekotop-kotisivut jäävät kaikille informaation lähteeksi ja henkilökohtaiseksi myyntipalstaksi, jos nyt jotakin myytävää sattuisi löytymään. Ja löytyyhän sitä! Yhteyden saat parhaiten katsomalla Yhteystiedot-välilehdeltä.

Tähän kuvaan voi helposti yhdistää tässä yhteydessä Mariskan hienon kappaleen: Liekki.
Mutta ei. Liekki ei ole sammunut.

12-12-2016 19:15 Tekniika & Talous

Hämmästyksen kauhistus

Voihan pieru! Metaani karkaa käsistä. Vaikka miten pitelisi. Ilmastonmuutoksen torjunta epäonnistuu. Tutkija ovat ihmeissään. CH4 metaani, moninkertainen kasvihuonekaasu, verrattuna hiilidioksidiin CO2, uhkaa tuhota nyt hyvän ilmastonmuutoksen torjunnan. Viedä pois tiedemaailman uskon. Kompostitkin pitää kieltää, kun siellä syntyy metaania.  Ja ihmiset ja muut eläimet kanssa.
Puunlehdistäkin syntyy maatuessaan metaania. Peltilehmä tuottaa vähemmän metaania, mutta metaanikäyttöisiä peltilehmiä sorsitaan.


16-8-2016 20:15 Karjalainen

Ihminen aiheutti ilmastomuutoksen jääkauden keskellä

Ilmastonmuutos on totta. Tutkijat ovat selvittäneet, että keskellä viimeisintä jääkautta, ilmasto lämpeni dramaattisesti aikalaisten ihmisten toiminnan seurauksena. Lapissa ei ollutkaan jäisiä tundra-lakeuksia, vaan siellä kasvoi koivuja keski-Veiksel ajanjaksolla noin 30-50 tuhatta vuotta sitten. Alkuihmisten kaasupäästöt -metaani- ja hengitysilmapäästöt -hiilidioksiidi- ovat omalta merkittävältä osaltaan vaikuttaneet ilmaston lämpenemiseen. Mäntyjäkin on esiintynyt, mutta kuusia vähemmän.

Alkuihmisen leimakirveen jälki aihkipetäjässä, Lapissa.

Ilmastonmuutos on mätäkuun juttu.

17-7-2016 9:21 Verkkouutiset

Kun ilmastouskosta siirrytään brexitiin

Brexitin ensimmäisiä konkreettisia hyötyjä alkaa tipahdella.

3-5-2016 19:14 CO2-raportti

Ilmansaasteet tappavat tänäkin vuonna

Vuosittainen todennus pienhiukkasten tappavasta vaikutuksesta on jälleen julkaistu. Paljon on pohdittavaa.

Pieni ihminen on löysässä hirressä. Kun tupakoitsijalle kertoo kuinka paljon ihmisiä kuolee ja sairastuu tupakoinnista johtuviin sairauksiin, alkaa tupakoitsija vetoamaan siihen, kuinka monta benjihyppääjää jää vuosittain auton alle...
Benjihypyssäkin altistuu pienhiukkasten kaukokulkeumille.


27-10-2015 21:12 Lännen Media

Puukiukaat pitäisi kieltää

THL:n mukaan uusilta asuntoalueilta tulisi kieltää puukiukaat kokonaan. Kyseiseen artikkeliin liittyvät kommentoinnit kuvaavat hyvin ihmisapinan kehitysastetta.

Kun suomalaiselle sanotaan, että jotakin pitää kieltää, niin apinanraivo nostaa päätään. Silloin ei auta sanoa, että kyllähän tuo Salonen on aivan oikeassa. Tai että ei ns. pienipäästöinen tulisija päästöjä vähennä vaan sen tekee vastuullinen lämmittäjä millä hyvänsä tulisijalla.

2-9-2015 21:17 Kymppivoima

Sytykkeet testissä

Uusimmassa Kymppivoiman lehdessä on sytykkeet testissä. Vertaileva tutkimus päältä syttyttämisestä puunpolton perustasolla.

7-2-2015 19:41

Jopo 50 vuotta

Armon vuonna 2015, Ad 2015, tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä kun kultiksi muodostunut Jopo-polkupyörä lanseerattiin markkinoille. Pienenä poikana, 70-luvulla, nikkaroin puusta lentokoneen. Syystä tai toisesta, käytettävissä oli oranssia ja vihreätä Miranol-maalia. Siipiin ja peräsimeen maalasin tunnukset AN-12. Se kone on muuten edelleenkin olemassa, mökillä. Aloitin tänään, ties monennenko kerran, lukemaan erään kirjan. Kirjan kannessa on pääväreinä oranssi ja vihreä, vähän sinistäkin. Siinä lukee: Pentti Kirstilä, Saari meren rannalla.

Kuvan Jopot on valmistettu kesä- ja elokuussa 1965. Kerron plokissani näiden Jopojen tarinan. Varjo seuraa perässä ja ehkä tulevaisuuteenkin.

1-1-2015 10:15

SL-35 Suomalainen Laaturengas 80 vuotta!

Pitkä huikonen, pölyinen soratie. Suomalainen Laaturengas SL lanseerattiin markkinoille 1935. Siitä on nyt yli 80 vuotta. Ylivoimainen rengas ja pintakuvio. Maailman mittakaavassakin ainutlaatuista.

Aika on saanut meidät kiinni, Leijonakuningas!


Ensimmäinen Jopo on vuodelta 1965.


Vuoden 2016 50-vuotias on tässä myynnissä, hinta 300e. MYYTY.


10-12-2014 20:19 Ilmatieteen laitos

Pienhiukkaset - hiilidioksidi

Harvinaisen hyvä kirjoitus. Hiilidioksidista ei mainita sanaakaan. Keskitytään ihmisen terveyteen vaikuttaviin pienhiukkasiin ja niihin kiinnittyneisiin karsinogeeneihin. Kuka haluaa pienhiukkasen ja raskasmetallipalan tai vaikka arseeniatomin suoraan verenkiertoonsa? Hiilidioksidihölynpölyn soisi jo loppuvan; se on pelkkää politiikkaa. Tässä linkki toiseen ajankohtaiseen politikointiin, millä Suomi pelastuu.

23-6-2014 20:45 Uusi Suomi

Napa luiskahtaa paikoiltaan

Napajäätiköt ovat lahjomaton kirjasto. Sieltä syvältä on luettavissa maapallon vaiheita ja historiaa. Maapallon magneettikenttä vaihtaa napaisuuttaan noin 10000 vuoden välein. Nyt ollaan jo yliajalla. Tutkijat ovat seuranneet pohjoisen navan naparetkeä Siperiaan puolen vuoden ajan. Koittavat mielenkiintoiset ajat. Kun napa luiskahtaa paikoiltaan, voi syntyä useita liikkuvia napoja, kunnes tilanne vakiintuu ja navat hakeutuvat paikoilleen napaisuus vaihtuneena.
Tämähän on sellainen asia, mihin ihmisen toiminnalla on vaikutusta ja se on ehdottomasti torjuttava...

10-8-2014 21:56 Ilmastotieto

Saastuta, pelastat kuvitteellisen maailman

Miten ihmeessä tällaista tutkimusta edes julkaistaan? Johtopäätös kun on: Mitä saastuneempi ilma, sitä viilentävämpi vaikutus on (kuvitteelliseen) ilmastomuutokseen.

5-11-2013 21:33

Suosi suomalaista

Sinun ja minun valinnat ratkaisevat suomalaisten työpaikkojen kohtalon. Hinnalla suomalaiset tuotteet eivät kilpaile kiinalaisten tuotteiden kanssa.
***Keksijä tietää jotakin innovaatioista. Jopomies tietää jotakin Jopoista. Mitä Vapaavuori tietää? Mitä Jäbä duunaa?***

"Koska jopo on suomalainen, se kulkee läpi lumen ja jään, halki tuulen jatuiskun. Kannattaa kuitenkin varmistaa pystyssä pysyminen jopoonsopivilla nastarenkailla."

-Koska jopo on suomalainen, pystyssä pysyminen kannattaa varmistaa kiinalaisilla nastarenkailla!-

Tärkeä kysymys: Pitäisikö?

Oletko siis valmis alentamaan palkkasi 1-2 euroon tunnissa? Tai päivässä? Ja sitä ennen muuttamaan työsuhteesi tehtaan portin ulkopuolelle ja kokeilemaan josko sinut huudettaisiin sisään täksi työpäiväksi? Tekemään 12-14 tuntista työpäivää.
Jos loukkaat itsesi työtä tehdessä tai vaikka altistut kemikaaleille, niin työnjohto hoitaa sinut. Viskaamalla portista pihalle ja valitsemalla samalla portin takana norkoilevista uuden työntekijän itsesi tilalle.
Siinäpä reunaehdot.

15-10-2013 11:16 Ilmatieteen laitos

Pienhiukkasten synty

Helposti ymmärrettävää on, että puu hiiltyy poltettaessa, kaasujen vapauduttua. Hiukan vaikeampaa on ymmärtää, että hiili hajoaa poltettaessa näkymättömiksi kiinteiksi partikkeleiksi, pienhiukkasiksi. Lähes mahdotonta on ymmärtää, että hiiltä syntyy palamiskaasuista, ts. savunhajussa syntyy erittäin vaarallisia ultrapieniä hiukkasia. Väitöstutkimuksessa on paneuduttu myös tähän asiaan.

Kuva on Wärtsilän 8MW:n biokattilan tulipesästä, ns. kekoarina, mikä on hyvä kaukolämmön tuotannossa. Savukaasut puhdistetaan ensin multisyklonissa, sitten savukaasupesurissa, mistä lämpöä otetaan myös talteen.

11-1-2014 12:41 IltaSanomat

Puunpoltto tappaa talossa ja puutarhassa

Pikkuhiljaa asiantuntijat uskaltavat sanoa yhä enemmän totuuksia puun pienpolton haitoista ja vaaratekijöistä. Rohkeaa, tosin nämäkään lausunnot eivät vaaranna tulisijateollisuuden etua, päinvastoin. Tässä sitten lähes vuosittainen tutkimustulos, tällä kertaa viidestä euroopan maasta.


Vihdoinkin, armon vuonna 2014, julkisuuteen tulee tärkeä asia. Tämä linkki tuo konkreettisesti esiin ilmastomuutoshölynpölyn, mikä keskittyy ihmiselämälle inaktiiviin kaasuun eli hiilidioksidiin. Tällä asialla on suora korrelaatio siihen, että Suomessa poltetaan kotimaisen turpeen sijasta tuontikivihiiltä, mikä taas on valtava pienhiukkaslähde.

Ilma, jota hengitämme!


Suurimmat päästöt syntyvät vanhojen tottumusten, ja ennakkoluulojen vuoksi!


Millä vuosisadalla asenteesi on?
Asuuko asenteesi savupirtissä?
Sata vuotta sitten tuosta käppyrästä ei tiedetty mitään. Sata vuotta myöhemmin puun polttoa pidetään ekologisena lämmitysmuotona. Miksi ihmeessä, jos joka kerta puun pienpoltossa toistetaan tuo sama käppyrä? Saasteet työnnetään taivaalle pahimmassa mahdollisessa muodossa: pienhiukkasina ja epäterveellisinä kaasuina; suoraan hengitettäväksi kehon sisään!

Alla oleva kuva esittää periaatekuvan yhden polttopuupanoksen päästöistä (pienhiukkaset, hiilivedyt, häkä). Sytytysvaiheen päästöpiikki on valtava. Voit nujertaa sen helposti, Sytsillä.

Haitalliset päästöt ovat hukattua energiaa. Metaania ja hiiltä. Hyödyllisiä poltettuna. Haitallisia keuhkoissa ja verenkierrossa. Pienhiukkaset tulevat alas jo lähikorttelien alueelle, lähi-ilmastoosi. Jopa 60% pienhiukkasista tulee puun pienpoltosta pääkaupunkiseudulla, linkki:Päivitys 21.01.2014
Tämä päästöpiikki on aina olemassa puun pienpoltossa kaikissa ja kaikentyyppisissä tulisijoissa tänään Karjalaisessa olevasta maksetusta jutusta huolimatta ja sen takia. Ainoastaan päältä sytyttämällä voi sytytyshetken päästöjä leikata merkittävästi. Jutun perusteella voidaan avoimesti tulkita, että päästöistä viis, jos sillä ratkaistaan tietyssä tulisijatekniikassa ilmeneviä ongelmia. Kuluttajanäkökulmasta voidaan yhtä vapaasti arvioida, kannattaako jotakin tulisijaa ostaa, jos siinä voi ilmetä käytettävyys/turvallisuusongelmia.

Henkilöturvallisuusmielessä on syytä pohtia, pitäisikö tiettyjen tulisijojen käyttö kieltää niissä olosuhteissa ja kohteissa, mihin ne eivät sovellu.

5-11-2013 21:20 Tekniikka & Talous

Ilma tappaa

Ilma on uskottavasti tappavaa vain, jos sen näkee. Kiinassa tekevät nyt sitä ja tätä. Esim. uudet autot pyritään käyttämään hillivoimaloiden lauhdesähköllä. Sillä tavalla ne tappajat, pienhiukkaset, varmaankin vähenevät. Samoin valvontakin vähenee, kun linssit sumenee. Ja tapahtuu osa luonnollista karsintaa, kun naisten hedelmällisyys katoaa.

25-3-2014 8:34

JoyRide! - Sinivalkoinen renkaanjälki

Ekotop tuo markkinoille uusia kotimaisia renkaita Jopoihin.

Jätä sinivalkoiset renkaanjäljet!

22" Ekotop Retro SL-35 Ride! XC original harmaa

24" Ekotop JoyRide! ja JoyRide! XC

Ekotop JoyRide! - Tule mukaan!

21-10-2013 22:29 Tekniikka & Talous

WHO: Ilmansaasteet luokiteltu syöpävaaralliseksi

Ilmansaastevapaata koulusta savusumun keskellä. Minne lapset pakenevat pienhiukkasia? PAH-yhdisteitä? Aineita, mitkä WHO on nyt luokitellut syöpävaaralliksi.

23-8-2013 12:25 Tekniika & Talous

Nanohiukkaset - näkymätön vaara?

Vaikuttaa jotenkin tutulta. Ihmiset ja ihmiselämät ovat koelaboratoriona selvästi tutkimattomille tuotteille ja menetelmille. Pienhiukkasten vaikutusmekanismi on kuitenkin selvä. Vieraan partikkelin siirtyminen kehoon ja elimistöön, vaikka verenkiertoon, aiheuttaa tulehdustiloja kehossa, ja tukoksia verisuonistoon.

17-4-2013 8:34 Radiorex

Pienhiukkaset merkittävin ulkoilman epäpuhtaus

Haitallisten vaikutusten vähentämiseksi puhtaiden polttoaineiden käyttöä tulisi suosia. Huonon polton hiukkaset jäävät tehokkaammin keuhkoihin kuin hyvän polton hiukkaset.
Mitä on hyvä (kiinteä)polttoaine? Esimerkiksi koivuklapissa hyvä polttoaine on puuaines. Tuohi on huono polttoaine. Lopputulema on otsikon kaltainen.

2-4-2013 23:12 Talouselämä

Variksetkin nauravat päästöoikeuksille ja hiilidioksidipäästöille

Hiilidioksidi ei meitä tapa, eikä varsinkaan lämmitä. Häkää jos tulisi tuutin täydeltä, niin piipun juurelle päädyttäisiin ketarat ojossa. Pienhiukkasta jos pukkaisi, niin kevättä ei nähtäisi. Ja jos hiilivetyjä sylkisi, niin lenneltäisiin päin honkia. Kraak vaan heiluvillenne, nyt mennään kevättä kohti.

23-2-2013 19:10 Talouselämä

Ilmansaasteet aiheuttavat syöpää Kiinassa

Tulen voi pakkosytyttää kiinalaisilla kemikaaleilla. Suomessa ei ole mitään vaaraa. Vain Kiinassa on virallisesti vaarallista, Syöpäkylissä.

2-2-2013 22:11 Yle

Pienhiukkanen verenkierrossa ei ole suomalaisen mielestä vaarallinen

Pienhiukkasten terveysriskeistä on toitotettu 15 vuotta. Pienhiukkanen verenkierrossa ei ole suomalaisten mielestä niin vaarallinen kuin elintarvikepakkauksen lisäaineiden tuoteseloste. Suomalainen polttaa ao. pakkauksen ja hengittää sen tekstin raskasmetallin verenkiertoonsa ja pitää lisäainetta vaarallisempana terveydelle!
Vähän ronskimpi mielipidekirjoitus, lue tästä!

15.1.2013 8:38 Ilmatieteen laitos

Pienhiukkaset vaarallisia terveydelle

Paikallinen Kiina-ilmiö jokaisen savupiipun vaikutusalueella Suomessa? Sitä mitä ei nähdä, ei ole olemassa? Kiinassa kaikki on suurempaa. Maaseudulta vaeltaa koko ajan Suomen väkiluvun verran ihmmisiä kaupunkeihin. Tästäkin huolimatta pienhiukkaset ovat samankokoisia ja vaikuttavat samalla tavalla terveyteen: haitallisesti, jopa kuolettavasti. Kiinalaiset pienhiukkaset kiinalaisiin, suomalaiset pienhiukkaset suomalaisiin.

7-1-2013 23:28 Vihreä Lanka

Ilman vuosi

EU-direktoraatin komissaari julkisti vuoden 2013 Ilman Vuodeksi. Luonnonsuojeluliitto lähetti kahdelle kyvykkäälle ministerille tavoitteet ilmanlaadun parantamiseksi. Tänään aamulla oli melkoinen konversiorintama monien pään päällä.

31-12-2012 15:12 Talouselämä

Pienhiukkasta pukkaa Kreikkalaisillekin

Lämmitysveron korotuksen myötä kreikkalaiset ovat käyttäneet takkoja ja puuhelloja entistä enemmän. Seurauksena on ollut huomattavasti korkeammat saastetasot, jotka aiheuttavat terveysriskin, kertoo Kathimerini-lehti. Platoniakin varjostanut puu varastettiin polttopuikisi.

27-12-2012 17:30 Karjalainen

Nuohoojat alkavat mitata kotien häkäpitoisuuksia

Ajatus mittareiden tarpeellisuudesta syntyi tutkimuksesta, jonka mukaan joka kymmenennessä suomalaisessa asuinrakennuksessa esiintyy lämmityskaudella kohonneita häkäpitoisuuksia.

13.11.2012 22:07 Suomen kuvalehti

Biomassan huonon palamisen takia kuolee joka vuosi kaksi miljoonaa ihmistä

Päivittäinen altistuminen myrkyllisille savukaasuille on yksi maailman suurimmista tappajista. Savu tunkeutuu syvälle keuhkoihin ja aiheuttaakuolemaan johtavia sairauksia, kuten keuhkokuumetta, keuhkosyöpää,keuhkoahtaumatautia ja sydänsairauksia -

1.11.2012 10:42 Heureka

Vaaralliset pienhiukkaset aiheena Heureka-luennolla

Erikokoiset hiukkaset kulkeutuvat hengityselimistön eri osiin. Suurimmat hiukkaset jäävät nenään, nieluun ja keuhkoputkeen. Pienimmät nanohiukkaset voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin ja jopa imeytyä verenkiertoon.

5.6.2012 HSY

Puun polton päästöt ylittyvät paikoitellen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut kertoi tiedotteessaan, että pääkaupunkiseudun puunpoltosta syntyvien päästöjen määrä ylittyy paikoitellen pientaloalueilla.

23.2.2012 Ilmatieteenlaitos

Puunpoltto merkittävä pienhiukkasten lähde

Pienhiukkaspitoisuuksissa puunpolton osuuden arvioidaan pääkaupunkiseudulla olevan tyypillisesti talvikaudella 20–30 prosenttia.

31.1.2011 Kymppi-lehti

Sytytä puut päältä

Puun poltto ja sen päästöt ovat synnyttäneet kiivaita keskusteluja. Yhtä paljon on tulisijojen ääressä mietitty myös sitä, sytyttääkö tuli alta, päältä vai siltä väliltä. Tutkimusten mukaan yksi tapa on muita parempi: Sytytä puut päältä.

» Lue Kymppi-lehden artikkeli sivuilta 28-29. 

» retro

» etusivu

» blogi

» jopot